2012. május 26., szombat

Spagetti garnélával (spaghettoni con gamberetti)


A spagetti talán a legismertebb olasz tészta szerte a világon, minket mégis egyből lázba hozott, mikor megpillantottuk a gyönyörű fél méter hosszú paradicsomos spaghettoni al pomodoro-t, mely a spagetti testvére, valamivel vastagabb tőle. Létezik természetesen egészen vékony fajta is, melyet kevesebb ideig kell főzni, az olaszok spaghettini-nek hívják. Mivel a spagetti eltörése szentségtörés lenne, így igencsak nagy méretű fazékra volt szükségünk, hogy fokozatosan beleférjenek az 50 cm-es spagetti szálak.
Hogy még izgalmasabbá tegyük a végeredményt, kétféle színű spagettivel - egy paradicsomtól piros és egy hagyományos sárga tésztával - dolgoztunk, melyet garnélával, pikáns paradicsomos szósszal tálaltunk.


Hozzávalók 2 személyre
- spagetti (ha van, paradicsomos és normál)
- garnéla (kb. 20-25 db)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 dl paradicsompüré
- 0,5 dl tejszín
- kevés szárított paradicsom rusztikusan felaprítva
- 1/4 citrom leve
- extra szűz olivaolaj
- 1 db szárított chili
- petrezselyem
- só, bors

Elkészítés
Ha két különböző színű illetve ízesítésű spagettiből készítjük, akkor két külön fazékban forrásban lévő sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint főzzük. Figyeljünk rá, nehogy túlfőzzük, ezért a legjobb, ha időnként megkóstoljuk. Ha elérte az al-dente állapotot, a tésztát leszűrjük.
Közben egy közepes serpenyőben 2-3 evőkanál extra szűz olivaolajat felforrósítunk és a felaprított fokhagymát és chilit hozzáadjuk, majd miután a fokhagyma egy kis színt kapott, hozzáadjuk a garnélarákokat. Ha nem sikerül friss nyers garnélához hozzájutnunk, akkor megteszi a mélyfagyasztott is, de azt előtte fel kell engedni és meg kell tisztítani.
A garnélával egyidőben beledobjuk a serpenyőbe a felaprított szárított paradicsomot, majd az egészet 1-2 percig pirítjuk, ezután 1 dl fehérborral és 1 dl paradicsompürével felöntjük és pár percig főzzük, közben ízlés szerint sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Fél deciliter tejszínnel krémesebbé, sűrűbbé tesszük a szószt. 




Mikor elkészült, 1/4 citrom levét ráfacsarjuk, és már tálalhatunk is! A tésztát vagy összeforgatjuk a garnélás szósszal, vagy villával felcsavart tésztahalmazokat készítünk, mely két féle színű tészta esetén érvényesül igazán, majd óvatosan kevés szósszal meglocsoljuk, garnélákat helyezünk a tetejére.


Buon appetito!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...