2012. június 2., szombat

Crostini bivalytejes mozarellával


Olaszországi túrázásaink alkalmával gyakran még hajnalban, napfelkelte előtt indultunk és általában korgó gyomorral érkeztünk be kis eldugott falucskákba. Ha Focacceria-t nem is mindig találtunk, azért egy-egy kávézó mindig akadt, ahol étvágyűzőként megehettünk egy apró pirítóst (olasz nevén Crostini-t). A Crostini általában fehér parasztkenyérből készül és attól függően, hogy a gazdának mi van éppen otthon, szezonális, finomabbnál finomabb feltéttel kapjuk. 

Hétvégén sikerült beszereznünk bivalytejes mozarellát, mely a mozarellák királya! A legtöbbek által ismert síma tehéntejes mozarellával ellentétben, ez finom krémes, intenzív ízvilággal rendelkezik, arról nem is beszélve, hogy hatalmas nagy, így akár 3-4 személy számára is elegendő. Ugyan jóval drágább, de ha egy jót szeretnénk enni, akkor mindenképp megéri beszerezni. A Crostini-t rengeteg féle képpen elkészíthetjük, így ha nem kapunk bivalymozarellát, akkor legyünk kreatívak, gyakorlatilag bármilyen otthoni hozzávalót (paradicsom, paprika, olajbogyó, spenót, stb.) felhasználhatunk. Csupán arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a feltéteket, mert akkor nem érezzük az egyes elemek igazi ízét. 

Hozzávalók
- fehér parasztkenyér felszeletelve
- bivalymozarella
- fokhagymagerezd
- paradicsom (lehet olajban pácolt szárított is)
- chilli
- ruccola vagy bazsalikom
- extra-szűz olivaolaj
- só, bors

Elkészítés
Fehér parasztkenyeret kb. 1cm vastag szeletekre vágjuk, majd szendvicssütőben pirítósakat készítünk belőle. Amint kész van, fogunk egy gerezd fokhagymát, és jól bedörzsöljük vele az egyik oldalát. Ekkor jön az isteni bivalymozarella, amiből tetszés szerint rakunk a pirítósra, majd kimagozott, felszeletelt chilli darabkákkal megszórjuk, extraszűz olivaolajjal egy kicsit megöntözzük, majd sóval, borssal tetszés szerint ízesítjük. A legvégén ruccolával díszítjük. Kipróbálhatjuk még a paradicsomos-bazsalikomos változatot, vagy szardellásat reszelt citromhéjjal és egy pici lime levével. Mindennek csak kreativitásunk szab határt.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...