2012. május 17., csütörtök

Farinata

A csicseriborsó sosem tartozott kedvenc ételeink közé, ezért is szolgált nagy meglepetésünkre olaszországi ligurpartvidéki kirándulásunk alkalmával felfedezett Farinata, mely ugyan rendkívül egyszerű étel, mégis kitűnő ízű és egészséges, ha valaki tudja hogyan kell elkészíteni. A mai hideg téli estén az előmelegített sütő mellett elhatároztuk, hogy felelevenítjük a cinque terre-i gasztronómiai kalandjainkat és kisütünk egy igazi olasz farinata-t, mely csicseriborsólisztből készült lepény. Az alaprecept szerint durvára vágott rozmaringgal, sóval borssal ízesíthetjük, de ha kicsit karakteresebb ízre vágyunk, szórhatunk a tetejére hagymakarikákat és aki szereti, filézett szardellával alakíthatja ki a végső ízt. Cornigliában Alfrédó bácsi szardellás Pizza Napoletana-ja óta imádom a szardellát. Megérte egy teljes üveggel magunkkal hozni.
A farináta eredetileg Genovából származik, de az egész ligúr partvidéken ismert, főként Farinata de ceci néven. Legfontosabb hozzávaló a csicseriborsó liszt, mely csak igen nehezen beszerezhető alapanyag, ezért a legegyszerübb, ha veszünk egy zacskó szemes csicseriborsót, majd azt konyhai robotgéppel két menetben ledaráljuk, közte átszitáljuk, így igen finom lisztet kapunk.




Hozzávalók:
  • 300 g csicseriborsó liszt
  • 650 mg víz
  • 3 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • kis marék durvára vágott rozmaring
  • fél hagyma (fehér édes fajta)
  • öt szelet filézett szardella
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

A lisztet beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba, hozzáöntjük a vizet és az olaj felét, jól összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd pár percig keverjük, míg kissé fényes színű nem lesz. Ezután lefedve pihentetjük 5-6 órán keresztül. A maradék olajjal átkenünk egy nagyobb átmérőjű kerek pizzasütőformát. Pihentetés után újra összekeverjük a tésztamasszát, majd beleöntjük a sütőformába. Figyeljünk, hogy a tészta egyenletesen elterüljön és kb. 5-8 mm vastagon álljon. Egy fakanál segítségével oszlassuk el a sütőforma szegélyén felhalmozódó olajfoltokat, forgassuk bele őket a tésztába. Ezután szórhatunk rá hagymakarikákat és tetszés szerint szardella filéket. A 190 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 30 perc kell neki, hogy teljesen átsüljön. Ha egy kicsit megbarnult a teteje, akkor már biztosan kész. Miután kihűlt, feldaraboljuk, frissen, melegen tálaljuk. Én még kevés extra szűz olivaolajjal is megszórom.
A farinata nemcsak finom, nagyon egészséges, magas rost és szénhidráttartalmú, viszont nagyon alacsony kalória és zsírtartalmú, vércukorszint stabilizáló hatása miatt cukorbetegek számára különösen ajánlott. Habár nagyon egészséges, azért vigyázzunk, ha még nem kóstoltuk, mert sokan allergiásak a csicseriborsóra! Glutén-mentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően kiváló húspótló, a vegetariánus indiai konyha egyik alapanyaga. 


Buon Appetito!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...