2012. május 20., vasárnap

Pesto készítése házilag (Pesto Alla Genovese)

Aki valaha már vett pestot olasz piacon - mármint azt a kimérős fajtát, amit az árusok egy nagy edényből kanalaznak ki - az tudja, hogy a boltokban kapható üveges pesto még meg sem közelíti a frissen elkészített, tartósítószert nem tartalmazó, intenzív, mégis harmonikus ízvilágot mutató házi-készítésű pestot.



Hozzávalók
  • 2-3 maréknyi bazsalikomlevél (szár nélkül)
  • 1 maréknyi fenyőmag
  • 1 marék frissen reszelt parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl extraszűz olivaolaj


Elkészítése

A bazsalikomleveleket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd papírtörlőkendőn megtörölgetjük. Fogunk egy nagyobb méretű lehetőleg gránit mozsarat, beledobjuk a bazsalikomlevelet, rá a marék fenyőmagot, a 2 gerezd felszeletelt fokhagymát, csipet sót és jól megőröljük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá az extraszűz olivaolajat. Ha valaki nem akar kézzel őrölni, akkor egy turmixgép is megteszi. Ezután beledobjuk a marék frissen reszelt parmezán sajtot, majd ezzel is alaposan átforgatjuk és még kellő olivaolajat adunk hozzá, hogy krémes szószt kapjunk. Az elkészült pesto azonnal felhasználható, de hűtőben akár 2 hétig is eláll, ha tetejét olivaolaj borítja.


Alapvetően bármilyen tésztához jól felhasználható, de az olaszok leginkább az un. "Trofie" típusú tésztákhoz szeretik, mely kézzel csavarintott, alapvetően tojás nélkül, durumlisztből készül. A Trofie típusú tésztákról és elkészítésük módjáról egy következő blogbejegyzésben lesz szó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...