Hozzávalók
- 2-3 maréknyi bazsalikomlevél (szár nélkül)
- 1 maréknyi fenyőmag
- 1 marék frissen reszelt parmezán
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl extraszűz olivaolaj
- só
Elkészítése
A bazsalikomleveleket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd papírtörlőkendőn megtörölgetjük. Fogunk egy nagyobb méretű lehetőleg gránit mozsarat, beledobjuk a bazsalikomlevelet, rá a marék fenyőmagot, a 2 gerezd felszeletelt fokhagymát, csipet sót és jól megőröljük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá az extraszűz olivaolajat. Ha valaki nem akar kézzel őrölni, akkor egy turmixgép is megteszi. Ezután beledobjuk a marék frissen reszelt parmezán sajtot, majd ezzel is alaposan átforgatjuk és még kellő olivaolajat adunk hozzá, hogy krémes szószt kapjunk. Az elkészült pesto azonnal felhasználható, de hűtőben akár 2 hétig is eláll, ha tetejét olivaolaj borítja.
Alapvetően bármilyen tésztához jól felhasználható, de az olaszok leginkább az un. "Trofie" típusú tésztákhoz szeretik, mely kézzel csavarintott, alapvetően tojás nélkül, durumlisztből készül. A Trofie típusú tésztákról és elkészítésük módjáról egy következő blogbejegyzésben lesz szó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése